06-12 yaş arası çocuklarda görülen uyurgezerlik uzmanlarca hastalık olarak kabul edilmiyor. Sorun doğru yatma tekniğinin tam olarak bilinmemesinden kaynaklanıyor.
Biliminsanarı, uyurgezerliğin hastalık olmadığının altını çiziyor. Uyurgezerlik, rüya görülmeyen derin bir uykudan uyanma probleminin yarattığı bir sonuç olarak tanımlanıyor. Uyumama gibi bir sorundan çok uyanma sorunu olarak düşünülen bu özellik, insanların uyanmayı isteyip de içten içen takılması ve uyanmayı tam olarak başarmaması olarak da ifade ediliyor.
UYANDIRMA YÖNTEMİ
Uyurgezerler genelikle gözleri kısmen açık dolaşırken, engeli alanlarda da adımlarını uydurarak hareket edebiliyor. Konuşmaları algılayabiliyor, soruları cevaplandırıyor, ama uyanık değil ve bu noktada en zoruna giden şey uyur gezer halde iken zorla uyandırılması. Çünkü, bilimsel olarak çok derin bir uyguda oldukları tespit edilen uyur gezerler rahat bırakılmayı istiyorlar.Uyurgezeri uyandırma yöntemlerine de dikkat edilmesi gerekiyor.
ÇOCUKLUKTA BAŞLIYOR
Bilim insanları, uyurgezerliğin genellikle çocuk yaşta başgösterdiği ve en sık o dönemde yaşandığını ortaya koyuyor. Çocuklardan %3’ten fazlasının uyurgezer olduğundan yola çıkılıyor, ancak çocuk büyüdükçe uyurken gezme vakalarında da ciddi bir azalma meydana gelmeye başlıyor. Bilim insanları, çocuklardaki uyurgezerliğin çocukların doğru yatma tekniğini bilmemesinden kaynaklandığını söylüyor. Uyumanın bir çok aşamadan sonra geliştiğine işaret eden bilimadamları, çocuklardaki rüya vakalarının da düşük olduğunu belirtiyorlar. Yani çocukların rüya görme oranı %50 iken büyüklerde %90’a çıkıyor. Uyurgezer olmamanın önemli bir önlemi ise sık aralıklarla rüya görmek.
Genellikle uykunun ilk devresinde ortaya çıkmaktadır. Uyku sırasında yataktan kalkma ve gezinme olarak tanımlanabilir
• Kişi uyurgezerken boş boş ve gözünü dikerek bakar. Başkalarıyla iletişime geçmez, tepkisizdir.
• Uyurgezer çok zor uyandırılır
• Uyurgezerin uyandıktan sonra davranışlarında bir anarmallik olmaz.
• Uyurgezerlik belli bir fizyolojik rahatsızlığa bağlı değildir
• Uyurgezerlik bir madde kullanımına ve ya ilaç kullanımına bağlı değildir
• Uyurgezerlik kişinin toplumsal ve mesleki yaşantısını zorlaştırır